LOW IMPACT BUNGALOW

Front Elevation
A low impact, timber frame, self-build bungalow in North Wales. The final build cost came to £150K. The Walter Segal inspired timber frame walls sit on brick piers reducing the amount of concrete required for foundations. The house was designed to maximise solar gain with large south west facing windows and rooflights, with a deep eaves overhang to help prevent overheating in summer.
 
Photos courtesy of the client, Rob Rogers, an experienced carpenter and builder who built and project managed the building.
The frame was built using locally sourced Douglas Fir, the bungalow is clad in locally sourced larch which will silver over time.
 
The roof was finished in corrugated galvanised steel, appropriate for a building which replaced a dilapidated mine worker's bungalow. A 3.99kW PV solar array on the south-west slope of the roof helps provide electricity to the house.
 
High performance triple glazed timber windows and doors were sourced from the Green Building Store.
SKetch floor plan

DRAWINGS

Building Control Drawings

PROJECT GALLERY

© 2020 by Andy Hales. Created with Wix.com

  • Grey Instagram Icon
  • Pinterest - Grey Circle